VÉRTES
Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás
Nyitólap
Feladat-ellátás
Adattár
Könyvajánló
Projektek
 
 

Hírek

Kistérség

Társulási Tanács

Tagönkormányzatok
Tisztségviselők
Bizottságok

Elérhetőségek

Intézmények

Dokumentumtár

Közérdekű adatok

Gyorslink
   
Tagönkormányzatok

Alcsútdoboz   
Oláh Gyárfás  polgármester

Alcsútdoboz látniavalói közé tartozik a XIX: sz. elején épült klasszicista kastély József nádor egykori nyaralója, amely a II. világháborúban csaknem teljesen elpusztult, csak az oszlopos bejárati részt állították helyre, mely a több mint 40 ha-os alcsútdobozi arborétumban található. A településhez tartozó Göböljárás-pusztán bronzkori földvár látható. Az aktív turizmust kedvelők a nemzetközi jelentőségű golfpályán tölthetik szabadidejüket, horgászhatnak a Göböljárás-pusztai halastavaknál és vadászhatnak a települést körülvevő erdőkben.

Bicske
Tessely Zoltán polgármester

Bicskén a barokk római katolkus templom, református templom, 1830 körül épült református klasszicista lelkészlak, a XVIII. századi barokk Batthyány-kastély, a Szent Flórián szobor, a XIX. századi klasszicista Nagy Károly mauzóleum, hegyi kastély és csillagvizsgáló romjai, a Nepomoki Szent János szobor műemlékek mutatják be a település kulturális öröskégeit. A városkép jellegzetességéhez tartozik a Hősök tere, a XIV-XV. században épült román stílusú templom alapfalaival, az I. világháborús emlékszoborral. A Kossuth téren Kossuth Lajos mellszobra áll. A Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola előtt Vajda János mellszobra látható.


Bodmér 
Balogh István polgármester
 
Bodmér a Vértes lábánál található,  mintegy 250 fős település, természeti és táji értékeivel nyújt kikapcsolódási lehetőséget a tűrázók számára.


Csabdi  
Dr. Tankó Károly polgármester

Csabdi község látniavalója a XII. században épített három hajós, ikerablakos templom tornyának a romja. Lovaglási, kocsikázási lehetőségek várják az idelátogatókat. 
 

Csákvár  
Katonáné Dr. Venguszt Beatrix polgármester

Csákár hagyományos arculatát az Esterházy grófok idejében történt építkezések határozták meg. Sok épület ma is műemléki védelem alatt áll. Legjellemzőbb épülete a kastély, amely 1760 körül, barokk stílusban épült. A kastélyhoz egy 22 ha-os angolpark is tartozik. A helyi védelem alatt álló parkban az elmúlt években több helyreállítás történt. Az Esterházy család nevéhez fűződdik még a kéttornyú katolkus templom, a református és evangélikus temépm megépítése. A településen fazekas ház is működik. Az idelátogatók a helytörténeti múzeumban, fazeks múzeumban ismerkedhetnek meg a Vértes táji emlékeivel, fazekas kultúrájával és természeti értékeivel.


 Etyek 
Garaguly Tibor polgármester

Etyek település kuturális örökségei között megtalálható a település déli részén a Kálvária domb, a Magyar-kút, bronzkori kelta időkből származó régészeti lelőhely, a botpusztai kápolna és katolikus templom. A borturizmushoz közveteln kapcsolódó körpince és a település több részén tallható pincesor mutatja be  a település borkultúráját. Az évszázados szőlőkultőra eredményeként a falu néhány éve már a történelmi borvidék táborához tartozik Az aktív turizmust kedvelők megtalálják a lovassport különféle szolgáltatásait. A település életében meghatározó borkultúrára alapozva országos jelentőségű rendezvényként május végén több napos pincefesztivált rendeznek.


 Felcsút  
Mészáros Lőrinc polgármester
          
 
Felcsút a Váli-völgyben található. A településen az aktív turizmust kedvelők különféle szolgáltatásokat találnak a halastónál. A környékben lévő erdők jó vadászati lehetőséget biztosítana az idelátogatóknak.


Gánt   
Spergelné Rádl Ibolya polgármester

Gánt a Vártes hegység lábánál található német nemzetiségű település. Bányamúzeum mutatja be a mesterséggel kapcsolatos eszközöket. A bauxit múzeumnál geológiai tanösvény található. A településhez tartozó Vértes-Kozmán fokozottan védett természeti területek várják az ökoturizmust, természet megfigyelést, lovas-turizmust, kerékpáros turizmust, sport és hobbi-turizmust kedvelőket. A település nezmzetiségéből adódóan a sváb nemzetiségi falunap és a sváb hagyományok bemutatása a jellemző.


Mány  
Ugron Zoltán polgármester

Mány község jó megközelíthetősége (M1-es autóbpályához való közlesége) a helyi épített örökség (katolikus templom, református templom, I. és II. viláháborús hősi emlékmű és park) az első köztéri szobor néhai Dr. Antal József tiszteletére állított nyújt látnivalókat az ideérkezőknek. A település határában lévő horgász tónál tölthetik szabadidejüket az aktív turizmust kedvelők.

 
Óbarok 
Borbíró Mihály polgármester

Óbarok fejér megye legszélén, az északi csücsökben terül el. Óbarok és Nagyegyháza egy közigazgatási egységet képez. Óbarok első okleveles említése 1365-ből való. Az 1600-as években a Barkó családé lett a puszta és innen származhat a község elnevezése.
Szár 
Moharos Péter polgármester

Szár településen az építészeti örökség, mint a római katolikus templom, valamint a kálvária ismerteti meg a látogatóval a tlepülés történelmi és kulturális hagyományait. Nemzetiségi programok (tánc, ének, zen) megtartásával biztosítja a község a nemzetiségi kultúra ápolását., bemutatását. A szálláskúti erdészház (kastély-jellegű épület) a vadász-turizmusnban résztvevőknek nyújt kellemes időtöltést.

 Tabajd
Dr.  Temesszentandrási György polgármester

Tabajd a Váli-völgyben található. A  kistelepülésen az épített örökség emlékei, úgymint a XVIII. században épült református templom a a XIX. században megvalósult római katolikus templom, valamint az Árpádkori templomrom és temetkezési hely. A község központjában egy millenniumi emlékpark és díszkút találhatóó. E park közelében található a Rudnyánszky-kúria. Felújításra került a nádfedeles tájház - Gaszház, mely a helytörténeti kiállításnak ad helyet. Helyi természeti védettség alatt álló füzes, mocsaras völgy a Kásafőző.  Bélápapusztán található a Göncz-Gariboldi kúria, emly egy őspark közepén helyezkedik el. A pusztán sportló tenyésztéssel, bérlovagoltatással és bértartással foglalkoznak.

Újbarok 
Schnobl Ferenc polgármester

Újbarok német nemzetiségű mintegy 427 fős kistelepülés. Kiváló lehetőséget nyújt kirándulási lehetőségként.  

Vál  
Bechtold Tamás János polgármester

Vál a Váli-völgy nagyszámú épített és kulturális örökségei e telpülésen talalható meg: Ürményi kastély, római katolikus és református templom gótikus töröny, Ürményi mauzóleum, törzoltő és községi emléház, továbbá Vajda János emlékmúzeum. A település eszaki részén egy ősgyeppel borított (természetvédelmi) földvár található az úgynevezett Kerekdombon, melynek szomszédságában a már ritkán előforduló gyurgyalagos található.

Vértesacsa 
Kovács Zoltán polgármester

Vártesacsa településen élő német nemezetiség a hagyományok és népi kultúra bemutatásával várja a Velencei-tó üdülőit és Székesfehérvár lakóit.

Vértesboglár
Sztányi István polgármester

Vértesboglár német nemzetiségű mintegy 1000 fős kistelepülés. A Vértesben barangolókat várja tájházával és műemlék-jellegű katolikus templomával.